Cu ce surprize vine din spate generația Google

Income Magazine, Septembrie 2015

Mediul de business din România se află la confluența a trei generații, care, deși diferite, reușesc cumva să conviețuiască în companii. Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani impactează diferit activitatea firmelor pentru care lucreză, în funcție de particularitățile generației căreia îi aparțin.

In momentul de față, majoritari pe piața muncii sunt reprezentanții generației X, adică acele persoane născute în intervalul 1968-1980. Însă, curând, timpul va schimba demografia pieței de muncă, atunci când angajații X vor ajunge la pensionare, iar frâiele companiilor vor fi preluate de către Millenials (generația Y) și nou-veniții din generația Z.

hIncome Magazine

Un inevitabil schimb de generații la orizont

Avantajul generației X este că, deși născută în comunism, și-a însușit formarea profesională în perioada de tranziție către capitalism și democrație. Caracterizată de o puternică orientare către o carieră solidă, un traseu profesional bine conturat, cu accent pe stabilitate, majoritarii forței de muncă de astăzi au fost capabili să gestioneze trecerea către noile tehnologii la locul de muncă și să se adapteze noilor tendințe din afaceri.

Sunt cei care au crescut cu ideea de performanță, de competiție, de excelare în domeniul ales, dar care, în același timp, valorizează familia, profesia și societatea. Viteza cu care avansează lucrurile în afaceri și în tehnologie, dar și schimbările la nivel de societate sub toate aspectele ei, vor accelera, însă, schimbul de generații. În 10, 20 de ani, generația X va fi pensionată sau în pragul pensionării, va veni însă o generație mai puțin motivată să facă diferența în business.

Cine urmează?

Opusul generației X. Mai precis, cei născuți în perioada 1980-1995, un hibrid interesant în ceea ce privește valorile, stilul de viață și orientarea profesională. Sunt tinerii cunoscuți ca generația Y sau Millenials, care s-au format odată cu evoluția internetului și a tehnologiei și care au primit educația și îndrumarea de carieră de care părinții lor nu s-au bucurat.

Conform Ioanei Pielescu, Managing Partner al companiei de training Qipa, în ceea ce privește prezența Millenials în companii, aceștia sunt cu mult diferiți față de predecesorii lor. Millenials sunt independenți, creativi, visători și idealiști, un set de caracteristici care pot aduce deopotrivă rezultate și probleme în activitatea unei companii. Minusurile apar mai ales atunci când, din dorința puternică de independență, nu își asumă și nu respectă termenele de finalizare sau calitatea sarcinilor, invocând ca motiv tocmai independența, atât de necesară.

Din experiența directă cu Millenials, dar și în urma a zeci de studii la nivel mondial, Ioana Pielescu identifică trei grupuri definitorii în rândul generației Y: vârfurile, o clasă de mijloc sub-mediocră și o pătură inferioară. Vârfurile sunt acei angajați capabili să facă diferența în deciziile de management sau de operațional, care pot schimba o organizație cu simpla condiție să fie ascultați, în caz contrar aceștia alegând să își schimbe imediat locul de muncă. La polul opus, angajații din pătura inferioară nu rezistă foarte mult în companii, întrucât nu sunt implicați și nu au aptitudini suficiente pentru performanță. Din nefericire, majoritară este clasa inferioară, reprezentată de angajați care nu își găsesc motivația, care nu depun suficient efort, care nu vor și nu pot evolua, dar care, în funcție de domeniu, sunt indispensabili din cauza lipsei de forță de muncă.