Sursa: Ziarul Financiar
Foarte multi dintre angajati au devenit dependenti de liderii din companii si, prin urmare, au contribuit la crearea unui mit al managerului-erou, care este dispus sa ia decizii in locul lor si sa isi asume responsabilitatea care vine odata cu detinerea puterii – aceasta este una dintre “bilele negre” ale sistemului actual de leadership practicat in majoritatea companiilor din intreaga lume, este de parere Keith Stanton, fondatorul firmei britanice de training Votive Leadership LLP si creator al conceptului “Followership” (menit sa identifice liderii grupurilor din organizatii si sa ii implice mai mult oferindu-le responsabilitati).
“Masuram adesea performanta angajatilor pe baza unor obiective clare sau a gandirii de tip contabil, dar nu tintele in sine sunt atat de importante, cat oamenii care reusesc sa le indeplineasca. Prin urmare, adevaratele masuratori sau evaluari ar trebui sa fie legate de crearea unui mediu propice pentru ca oamenii sa poata excela. Dar acest lucru este adesea uitat. Mai mult, angajatii au dezvoltat o dependenta <invatata> fata de lideri si nu accepta cu usurinta faptul ca anumite provocari ar putea sa fie bune pentru ei. Este mult mai usor sa ii lase pe altii sa gandeasca si sa isi asume responsabilitati. Exista acest mit al managerului erou care nu ii lasa pe angajati sa progreseze”, spune Keith Stanton.
El mai precizeaza ca managerii trebuie sa invete sa se comporte precum fermierii – trebuie sa pregateasca terenul inainte ca samanta (angajatul) sa fie plantata, dar apoi nu mai pot face nimic altceva decat sa o lase sa se dezvolte intr-un mediu bine intretinut.
“Liderii trebuie sa renunte la ego, sa fie magneti pentru talente si sa incerce sa le ofere angajatilor un mediu propice dezvoltarii. Semintele lor sunt oamenii din companie. Jobul managerilor este cel de a scoate la iveala potentialul, in ciuda factorilor externi, iar singurul mod de a face acest lucru este gestionarea mediului, in asa fel incat sa fie cat mai fertil posibil. Sunt companii care incurajeaza angajatii sa isi seteze propriile obiective, sa isi asume mai multe responsabilitati si sa puna la indoiala anumit actiuni, numai asa poti creste gradul de implicare in randul oamenilor din subordine”, explica el. Keith Stanton mai considera ca principalele trei calitati pe care ar trebui sa le aiba un bun lider in prezent sunt deschiderea, sinceritatea si curajul, elemente care ii vor aduce acestuia adepti ai stilului sau de leadership si, implicit, rezultate mai bune sau productivitate mai mare din partea angajatilor.
“Fiecare dintre noi avem de jucat un rol de adept, de «follower». Este gresit sa spui ca organizatia este pe atat de buna pe cat este liderul sau pentru ca o companie devine mai competitiva numai atunci cand conceptul de «followership» este mai bun. Vorbim aici despre autenticitate, despre noi insine, indiferent de functia pe care o ocupam, este vorba de a performa la cel mai inalt nivel. Este vorba despre a identifica acei oameni care ii pot influenta pe altii si de a le da mai multe responsabilitati, astfel incat implicarea lor in companie sa creasca si comunicarea sa fie mai mare”, adauga Keith Stanton, al carui concept este adus pe piata locala de firma locala de training Qipa, infiintata in urma cu zece ani.