Coaching made in România: 500.000 de euro pe an

Sursa: Forbes.ro

Qipa este firma românească de training şi consultanță care a adus în România,  la finalul lui 2013, un program original de dezvoltare bazat pe conceptul de „Followership”.

Ioana

Firma românească de training Qipa şi-a propus pentru anul 2014 creșterea cifrei de afaceri cu 20%, la peste 500.000 euro/an. După 10 ani pe piața de training și consultanță, firma  a adus în
România,  la finalul lui 2013, un program original de dezvoltare bazat pe conceptul de „Followership”, care speră să îi aducă venituri mai mari. Pentru aducerea unui program, Qipa plătește un tarif de deschidere a  parteneriatului, apoi drepturi de autor (între 10 -20% ) care se negociază de la an la an, invers proporțional cu cifra de afaceri pe programul respectiv. Imediat după lansare, firma avea deja semnate două contracte pentru acest program. « Ne-am  propus să sărim de 150.000 euro doar pe Followership în 2014. Părerea mea e că avem şanse mari să atingem cifra în următoarele 6 luni, dar în training nu ştii niciodată”, spune Ioana Pielescu, partener.

Ea povestește cum a ajuns să fondeze firma în urmă cu zece ani și ce  înseamnă acest lucru în România: “în 1996 eram studentă la ASE, când a apărut la avizier un anunț cu burse în Uniunea Europeană, iar pe atunci noi nici nu știam ce e UE. Colegii mi-au spus că sigur se vor da pe pile, dar eu m-am dus și, după câteva examene, am reușit”. Ioana spune că, dintr-o listă de țări occidentale, a ales Portugalia, pentru a avea mai multe șanse la repartizarea burselor, dar i s-a propus Scoția, unde a și plecat pentru patru luni. “Am avut noroc, pentru că a fost singurul loc unde s-a făcut practică, iar eu am nimerit la o firmă care făcea consultanță marketing și dezvolta pagini web pentru companii scoțiene ».  Așa a aflat ce înseamnă internet, deoarece la ASE, în 1998, studenții aveau acees la sala de computere pentru un singur semestru. « Atunci , în Scoţia, mi-am dat seama că asta vreau, să îmi fac o firmă prin care să îi ajut pe oameni să își facă businessurile lor », spune Ioana. După terminarea facultății, a lucrat la Dialog, la un departament care îmbina customer service și marketing, apoi în vânzări, apoi ca marketing manager la firma de distribuție Interbrands. Așa l-a cunoscut pe acualul partener de afaceri, Cătălin Chiţeş, care conducea Mercury International, o multinațională de training.

Vezi aici cum arată modelul liderului modern

În 2003 cei doi tineri fondau Qipa. “Deoarece Cătălin vroia să pună în aplicare la Mercury și programe de dezvoltare, iar eu vroiam să îmi pun în aplicare ideea de a face training, în 2004 mi-am dat demisia și am ajuns trainer. La Interbrands dezvoltasem divizii şi a trebuit să fac puțin training cu oamenii, aşa m-am « antrenat » pentru mai târziu”, spune Ioana. În primele luni, fiecare muncea de la el de acasă, pentru că cei doi nu aveau bani să închirieze un birou. „Eu aveam rată la apartament, nu mai aveam salariu, nu mai aveam mașină de serviciu, a trebuit să îmi cumpăr calculator. Am început să dau telefoane și să spun firmelor cât de buni eram noi. De asta spun: dacă vrei să îți faci firma ta, stai de vorbă cu câțiva oameni care au făcut asta, ca să înțelegi prin ce vei trece”, adaugă ea.

Apoi au început să curgă contractele. Coaching-ul (un nivel superior de training) a urmat pentru că a existat cerere din partea clienților, iar pe atunci bugetele nu erau o problemă. “Coaching-ul e o filosofie de viață, coach-ul nu poate și nu trebuie să dea sfaturi, el este cel care te ajută să îți pui întrebări, nu vine niciodată cu răspunsuri și nu are voie să spună ce ar face în locul tău, e un soi de psihoterapie“, după cum spune co-fondatoarea Qipa.

După mai mult de 10 ani pe piața de training și consultanță, Qipa a observat o învechire a programelor de training și a vrut să aducă un program adaptat unei piețe în stagnare (dacă nu în scădere), unor bugete limitate și unui nivel concurențial crescut.

Alegerea lor a fost conceptul de „Followership”, validat pe piața din Marea Britanie și din SUA pentru capacitatea de a schimba mentalități și comportamente ale oamenilor de business.  Conceptul de Followership presupune a gândi din perspectiva celor care vrei să te urmeze, deoarece majoritatea oamenilor urmează pe cineva, nu conduc (inclusiv liderii), după cum se arată în descrierea făcută de britanicul Keith Stanton, fondator și Managing Partner al Votive LLP, cel care a dezvoltat programul.

“Sunt foarte puțini care fac coaching în România, deoarece e un consum foarte mare de energie, e nevoie de un nivel de empatie foarte ridicat », explică Ioana Pielescu. « În România încă nu se fac bani din coaching, noi avem şi contracte de 250 euro/oră (care este și în restul Europei un tarif bun), dar sunt rare. Altfel se iau 80-90 euro/oră ». Programul de Followership costă la Qipa în jur de 1800 de euro pe zi, iar un program normal 1500 de euro. Pentru comparație, tariful lui Keith Stanton, creatorul programului original Followership,în Marea Britanie este de 3500 de lire pe zi. Business coach-ul englez Keith Stanton este fondatorul și Managing Partner al firmei Votive, cu experiență în retail banking  și creșterea performanței la vârf a echipelor și la nivel individual încă din 1998.