Pretentii de manager. Investitiile in trainingurile celor din linia intai a companiilor ajung si la 10.000 euro pe an

Wall Street, Noiembrie 2015

Dezvoltarea managerilor de top este prioritara in companiile care isi doresc rezultate bune in business si sunt constiente de importanta oamenilor in atingerea acestui obiectiv, iar, cand vine vorba de investitii, organizatiile bugeteaza pana la zeci de mii de euro. Pentru ca managerii tin la „brand” si vor programe personalizate, companiile ajung sa aloce si 10.000 de euro pentru pregatirea unui om din linia intai.

In medie, in prezent, o companie investeste 300-400 de euro pentru pregatirea unui angajat, a declarat intr-un interviu acordate wall-street.ro Ioana Pielescu, trainer si fondator Qipa.\Sunt companii care investesc pana la 700-800 de euro in personalul non-management.

Potrivit acesteia, investitiile sunt centrate in special pentru departamentele care au interactiuni directe cu clientii, cum sunt cele de vanzari sau de relatii cu clientii.

Wall Street

„Companiile au nevoie de rezultate si foarte multa lume pune accent pe cursuri care ii ajuta sa genereze mai multi bani, dar mai nou, se revine si la cursuri pentru oameni, nu doar pentru rezultate. Asta inseamna o dezvoltare a abilitatilor lor care nu sunt legate de business, respectiv gandire creativa, inteligenta emotionala sau self-awareness, astfel incat oamenii sa identifice nivelul la care sunt si sa isi dea seama daca vor mai mult”, a explicat Ioana Pielescu.

Sumele alocate pentru traininguri cresc si 10-20 de ori cand vine vorba de pregatirea managerilor de top, ajungand si la 10.000 de euro pe an. Acest lucru este generat de dorinta de a pune la dispozitie programele cu cea mai mare valoare adaugata, pentru a crea efecte in randul echipelor, insa, in primul rand, din dorinta managerilor de a accesa traininguri cu „brand”.

„Pentru management, unele companii ofera programe chiar si in afara tarii, unde costurile sunt cu totul altele, sunt high sky. Un curs, cu transport si cazare, poate sa ajunga si la cateva mii de euro pe an pentru un top manager”, a aratat Pielescu.

Mai mult, pentru oamenii din management conteaza mult brandul si unii dintre ei nu accepta sa faca traininguri cu „oricine”.

Astfel ca organizatiile le pun la dispozitie traininguri in afara tarii sau cel putin programe internationale livrate de romani.

In mod normal, la nivel de management, se aloca in jur de 2.000-3.000 de euro pe an. Daca vorbim de cursuri din afara tarii, acestea se duc la 10.000 de euro, cu tot cu transport si cazare„, a detaliat Pielescu.

Potrivit acesteia, de cele mai mari sume dispuneau pana nu demult managerii din prima linie ale companiilor din industria farmaceutica, ajungand si la 30.000 de euro.

„Un manager considerat top talent intr-o companie mare putea sa beneficieze si de 30.000 de euro pe an, si nu vorbim de MBA-uri, ci de traininguri. Insa, odata cu masurile guvernamentale din ultimii ani, acesta industrie nu mai dispune de aceleasi bugete”, a aratat trainerul.

Qipa activeaza pe piata de training si consultanta corporate din Romania inca din anul 2003. In 2014, firma a avut o cifra de afaceri de 1,07 milioane de lei si un profit net de 160.000 de lei, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

Piata programelor de instruire a angajatilor a fost estimata la valoarea de 30-40 de milioane de euro in Romania in 2014. Principalii actori pe piata de training din Romania sunt Ascendis, CBC Romania, Trend Consult, Equatorial (Achieve Global), Dale Carnegie Training Romania, Hart Consulting, Accelera.