Sursa: www.dailybusiness.ro
Piata de training si consultanta din Romania incepe sa arate ca una matura, dupa mai mult de 10 ani de activitate. Acest segment a fost foarte afectat de criza financiara globala in 2009, dar in anii urmatori a crescut constant.
Ioana Pielescu, unul dintre fondatorii companiei de training si consultanta corporate Qipa, a aratat ca in anul 2009, bugetele de training pentru angajati ale firmelor prezente in Romania au fostafectate considerabil de criza, insa din 2010 companiile au reluat investitiile in personal. Apoi piata a crescut de la an la an.
De asemenea, Ioana Pielescu a mentionat ca in 2009 criza a ajutata sa se faca putina “curatenie” pe piata de training. “In 2009 cand bugetele de training au fost aliminate, multe companii din domeniu au inchis deoarece erau specializate doar pe o anumita industrie, precum constructii sau auto, iar acestea au fost grav afectate de criza si nu au mai investit in programele pentru angajati”.
Ea a spus ca nu poate estima o valoare exacta a pietei de training locala, insa fara bugetele din fonduri europene, ar fi de cateva zeci de milioane de euro.
Anterior, specialistii chestionati de DailyBusiness.ro estimau ca piata din Romania valoreaza aproximativ 30 milioane de euro.
Ioane Pielescu a mentionat ca bugetele pe care companiile le platesc pentru trainingurile angajatilor pot incepe si de la 1.000 euro si ajung pana la peste 100.000 euro. Multinationalele sunt cele care trimit cel mai des angajatii la cursuri si tot ale au si cele mai mari bugete.Conform acesteia, bugetul mediu alocat de firme ar fi de aproximativ 10-12.000 euro.
In general, cele mai multe programe de training sunt urmate de echima de vanzari si management in vanzari, dar si de echipa de suport pentru vanzari.
Catalin Chites, fondator si managing partner Qipa, a declarat ca societatea isi doreste ca anul viitor sa isi majoreze cifra de afaceri cu 20%, la peste 500.000 euro/an.
In 2012, compania a avut o cifra de afaceri de 410.000 euro.
„In primele 9 luni ale acestui an am inregistrat o crestere cu 15% a numarului de clienti si o crestere cu 8% a cifrei de afaceri. Pentru anul 2014 avem trei directii strategice: sa crestem echipa proprie de vanzari, sa consolidam actualele parteneriate si sa dezvoltam la capacitatea sa maxima proiectul Followership”, a spus Chites.
„Implementarea de programe customizate pe segmente bine definite de activitate si nevoi specifice, s-a dovedit a fi o strategie castigatoare pentru pozitionarea cat mai aproape de clienti, pornind de la profilul si nevoile lor. Principalul obiectiv pentru anul viitor este cresterea cifrei de afaceri cu 20%, la peste 500.000 euro/an”, a adaugat reprezentantul companiei de training.
Qipa a lansat, alaturi de compania Votive LLP UK, programul Followership pentru corporatiile romanesti, care este validat pe piata din Statele Unite ale Americii pentru capacitatea de a schimba mentalitati, abordari si comportamentele oamenilor de business pentru a-si atinge obiectivele si a indeplini strategia companiei.
“Programe cu adevarat inovative si de dezvoltare, asa cum este Followership, sunt rar intalnite in Europa Centrala si de Est, iar piata din Romania se poate bucura acum de un astfel de concept. Followership este validat pe piata din Marea Britanie si din USA pentru capacitatea de a schimba mentalitati, abordari si in final, comportamentele oamenilor de business pentru a-si atinge obiectivele si a indeplini strategia companiei”, a spus Keith Stanton, fondator si managing partner Votive LLP.
Prin acest nou concept se doreste ca aceste programe de training sa fie adresate celor din top management, cat si din echipa de middle management.
Keith Stanton a mai spus ca este nevoie ca piata de training sa se adapteze la cerintele pietei.